Ads Top

'Verzekeraars zet kostenknop woekerpolissen op nul’

Verzekeraars moeten de kosten voor alle woekerpolissen op nul zetten of deze falende beleggingsverzekeringen zo aanpassen dat klanten geen verdere schade meer lijden. Die oproep doet WoekerpolisVrij nadat de toezichthouder Autoriteit Financiële Markten (AFM) vandaag bekend maakte dat verzekeraars en adviseurs te weinig doen om dit slepende probleem op te lossen.

Gemiddeld betaalt iemand met een woekerpolis tot einddatum van de polis nog 15.000 euro teveel aan kosten. Passen de verzekeraars en adviseurs deze polissen niet aan, dan komen klanten in de problemen. Ze bouwen niet genoeg spaargeld op om bijvoorbeeld hun hypotheek af te betalen of krijgen later te maken met een pensioengat. ‘De sleutel voor de oplossing ligt bij de verzekeraars,’ aldus Hubrien Meijaard, intitiatiefnemer van WoekerpolisVrij, ‘ze hoeven hem alleen maar om te draaien.’

De AFM wil lakse verzekeraars aanbrengen bij de Tuchtraad Financiële Dienstverlening. Zo duurt het juridisch steekspel maar voort. Om te voorkomen dat deze zaak nog jaren door blijft slepen, zijn extra maatregelen nodig die voor altijd een einde maken aan het woekerpolisprobleem. Er zijn naar schatting nog ruim 3 miljoen te dure beleggingsverzekeringen in omloop.

De totale schade voor klanten met een te dure beleggingsverzekering wordt geschat op zeker 45 miljard euro en mogelijk nog veel meer. ‘Als er niks gebeurt, zal dit enorme maatschappelijke probleem alleen maar groter worden,’ zo stelt Meijaard. Hij roept daarom ook klanten op hun verzekeringen uit de la te pakken en – eventueel met hulp van een onafhankelijk adviseur – aan de bel te trekken bij hun verzekeraar. Verzekeraars en de eigen adviseur, zijn verplicht tot een kosteloos ‘hersteladvies’ om verdere schade te voorkomen.

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.